Okuma alışkanlığı kazandıracak kitaplar konusun küçükten büyüğe toplumun her kesimini ilgilendiren bir konudur. Kitap seçiminin kitap okuma alışkanlığı kazanılması açısından çok büyük öneme sahiptir.  Doğru kitap bireylere ömür boyu kitap okuma alışkanlığı kazandırırken yanlış tercih ömür boyu kitaplardan soğutabilmektedir. Bu yüzden kitap seçiminde dikkat edilmesi gereken konulara öncelik verilmesi gerekmektedir. Bu sayede bireylerin psikolojik gelişimi açısından da kitaplar olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Okuma alışkanlığının kazanılmasında bireylerin ilgi alanları da etkili olmaktadır. Müzikle ilgilenen biri için Michel Parouty’nin  Mozart isimli kitabı muhteşem yapıtlar arasında yer almaktadır. Türk tarihiyle ilgilenen bir için İlber Ortaylı’nın Türklerin Tarihi adlı eser büyük öneme sahiptir. Ayrıca kitap okumak milli ve evrensel bilinç kazanımı için de gerekli görülen kavramlar arasında yer almaktadır. Bu yüzden kitap seçimi bireysel olarak ele alınmalıdır.

Okuma Alışkanlığı Kazandıracak Kitaplar

Okuma Alışkanlığı Kazandıracak Kitap: Şeker Portakalı, Jose Mauro de Vasconcelos

Şeker Portakalı kitabı yediden yetmişe her yaş grubu için tavsiye edilen bir başyapıttır. Kitap içeriğinde küçük Zeze’nin hayatı boyunca yaşadığı sorunları ele almaktadır. Ailenin yeni bir mahalleye taşınması sonucunda yeni evlerinin bahçesinde bulunan şeker portakalına Minguinho adını vererek arkadaş olmasını konu almaktadır. Kitap, Zeze’nin tüm yaşanmışlıkları ve hayallerini Minguinho’ya anlatması ele almaktadır.

Şeker Portakalı kitabı yetişkinler için çok tercih edilen kitaplar arasında yer almaktadır. Çocuklar için ise okunması vicdan ve kişilik gelişimi konularında gelişim sağlaması amacıyla önem taşıdığı ispatlanmıştır. Çocuklarına bu eseri okutan ebeveynler gelişim açısından olumlu geri dönüşler aldıklarını da belirtmektedir. Söz konusu kitap her insanın kendi iç dünyasından izler taşıyan bir eserdir. Yıllar geçse de önemini kaybetmemesi ispat niteliğindedir.

Okuma Alışkanlığı Kazandıracak Kitaplar

Okuma Alışkanlığı Kazandıracak Kitap: Küçük Prens, Antoine de Saint-Exupery

Küçük Prens eseri tam anlamıyla zamansız ve mekânsız olarak nitelendirilen yapıtlar arasında yer almaktadır. Kitap, kendi galaksisisin de bir gül ile yaşam süren Küçük Prensin diğer galaksileri gezmek için yolculuk yapmasını konu almaktadır. Çocuklar açısından hayal gücünün gelişimine katkı sağlayan bir eserdir. Kitap içeriğinde en çok verilen mesaj büyümenin kaçınılmaz olduğudur. Eser günümüzde evrensel nitelik taşıyan nadir eserler arasında yer almaktadır.

Okuma Alışkanlığı Kazandıracak Kitaplar

Okuma Alışkanlığı Kazandıracak Kitap: Hayvan Çiftliği, George Orwell

Hayvan Çiftliği eserinde ana karakterler hayvanlardan oluşmaktadır. Çiftlikte yaşam süren hayvanların bir süre sonra insanlara karşı çiftliğin yönetimi ele almasını konu edinmektedir. Eser de asıl verilmek istenen mesaj eşitlikçi toplum yapısının hayata geçirilmesidir. Ayrıca eserde domuzların lider karakterini taşıması da siyasi gönderme olarak da değerlendirilmiştir. Dünya edebiyatında yergi türünde yer alan eser evrensel niteliği sayesinde geniş kitlelere ulaşmıştır.

Okuma Alışkanlığı Kazandıracak Kitaplar

Okuma Alışkanlığı Kazandıracak Kitap: Uçurtma Avcısı, Khaled Hosseini

Uçurtma Avcısı romanı yayınlandığı dönemde satış rekorlarına imza atan bir eserdir. Eser içerik olarak Emir ve Hasan aynı çatı altında büyüyen iki çocuğun hayatları arasındaki uçurum farkı ele almaktadır. Arkadaşlık, sadakat ve ihanet konuları üzerine büyük mesajlar içermektedir.