Ekran bağımlılığı nasıl önlenir sorusu günümüzde ebeveynlerin en çok yüz yüze geldiği sorular arasında yer almaktadır. Globalleşen dünya kavramı ile günümüzde çocukların televizyon, tablet, bilgisayar ve telefondan kaynaklı ekran bağımlılığı büyük artış göstermektedir.  Çocukların ekran bağımlılığı sağlık açısından obezite, hareketsizlik ve göz konusunda sorunlara neden olmaktadır. Psikolojik açıdan da çocukların asosyal olmasına ve içe kapanıklık gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.

Ekran Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocuklardaki ekrana bağımlılığı okul çağında olumsuz etkileyen etmenlerin başında gelmektedir. Çocuklar sanal ortam da çok fazla vakit geçirdiği için doğal ortamlara uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Okulda başarı oranlarına bakıldığında ekran bağımlılığı olan çocukların daha başarısız olduğu gözlenmektedir. Ayrıca ekran bağımlılığı çocuklarda saldırganlık ve nefret duygularını tetiklediği için kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Bu gibi hususlar nedeniyle çocukların ekran bağımlılığının önlenmesi büyük önem taşımaktadır.

Ekran Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Ekran Sürelerini Gözetim Altına Alın

Ekran sürelerinin gözetim altına alınması ekran bağımlılığıyla savaşmada büyük yarar sağlamaktadır. Çocukların ekran süresinin ebeveynler tarafından gözetim altına alınması bağımlılığın önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Çocuğunuzun ekran süresini belirli saatlerle kısıtlayarak zaman yönetimi sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun ekran süresini çalıştığı için denetleyemeyen ebeveynler adına zamanlayıcı içeren bazı programlardan yararlanılabilir. Belirli siteler ve oyun uygulamaları bazı programlarla kısıtlanabilir ya da tamamen erişime kapatılabilir.

Çocuklarınızın ekrana bağımlılığının azaltılması için sürelerin gözetim altına alınması etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Çocuğunuzu bireysel olarak ekranda vakit geçirmesinin sorun olması halinde aile bireyleriyle film, tiyatro ve konser gibi aktiviteler düzenlenmesi olumlu sonuç doğurabilmektedir. Ekran bağımlılığıyla mücadele de ebeveynlerin sakin bir tutum izlemesi oldukça önemlidir. Aksi halde sorunlar daha da büyüyerek aşılmaz bir hal alabilmektedir.

Ekran Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırın

Kitap okuma alışkanlığının kazandırılması ekran bağımlılığıyla mücadelede en etkili silahlar arasında yer almaktadır. Çocuğunuzun ilgi alanlarına dayalı kitapların tercih edilmesi alışkanlık kazanımın da etkili olmaktadır. Çocuğunuza önceden aldığınız kitaplar içinde seçim yapmasını istemeniz dâhilinde motivasyonunda artış gözlenecektir.  Kitap okuma alışkanlığının kazanılması ekrana bağımlılığının son bulmasının yanı sıra çocuğunuzun kendini ifade etme yeteneğini de attıracaktır. Çocuğunuzun zihinsel gelişimi açısından da oldukça önemlidir.

Kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında ebeveynlerin de çocuklarıyla aynı ortam da kitap okuması oldukça iyi sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Çocuklar rol model olarak ebeveynlerini örnek aldığı için beraber kitap okumak çocuklarınızın motivasyonunu arttıracaktır.

Ekran Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Sporla İlgili Aktiviteler Düzenleyin

Sporla ilgili aktiviteler düzenlenmesi çocuğunuzun bedensel ve zihinsel gelişimi açısından büyük öneme sahiptir.  Ekran bağımlılığıyla mücadele de yüzme, futbol, basketbol ve voleybol gibi spor dallarına yönlenmesi başarını oranını arttırmaktadır. Ayrıca grup halinde yapılan spor dalları çocuklarınızın sosyalleşmesi açısından da fayda sağlamaktadır. Düzensiz beslenmeden yada hormon bozukluğundan kaynaklı olarak aşırı kilo alımı ve obezite gibi sorunların çözümünde de spor yarar sağlamaktadır.