Farklı anne ve fark eden anne kavramı günümüzde ön plana çıkan kavramlar arasında yer almaktadır. Günümüzde anne bebek ve anne çocuk terimleri de sağlık, bilim ya da psikoloji alanında en çok kullanılan sözcükler arasında yerini korumaktadır. Farklı anne ve fark eden anne arasındaki fark gözlem yeteneğinin fazlalığıdır. Toplumsal açıdan da farklı anne kavramından daha ziyade fark eden anne kavramı benimsenmektedir.

Farklı Anne ve Fark Eden Anne

Fark eden anne kavramı ile amaçlanan düşünce bebek ve çocukların kendini ifade edemedikleri her tehlikede annenin özverisi sayesinde sorunun çözümlenmesidir. Günlük hayattan örnek vermek gerekirse bir bebeğin yabancı bir cismi yutması durumunda mimiklerinden annenin olayı fark etmesi ve derhal müdahale etmesi olarak nitelendirilebilir. Çocuklar için açıklanmasında ise okulda olumsuz bir durumla karşılaşan çocuğun normal tepkilerin dışında davranması olarak örneklendirilebilir.

Farklı Anne ve Fark Eden Anne

Fark Eden Anne Olmak İçin: Çocuğunuzun Tepkilerini Gözlemleyin

Farklı anne ve fark eden anne arasındaki farkı ortaya çıkaran etmen gözlem yetisinin gelişmiş olması olduğunu nitelendirilmiştir. Anne adayları esas itibarıyla hamilelik haberini ilk aldıkları zamandan itibaren gözlem yeteneğini artırmaktadır. Vücudunda oluşan değişimleri, hormon yapısında oluşan değişimleri ve psikolojik açıdan oluşan değişimleri gözlemleyerek hamilelik sürecini geçirmektedir. Doğum gerçekleştikten sonrada kendisi açısından oluşan değişiklikleri bir kenara bırakarak bebeğini gözlemlemektedir.

Bebek gelişiminde uyku saati, beslenme aralığı ve beslenme miktarı gibi durumlar belirli zaman geçtikten sonra rutin hale gelmektedir. Farklı anne bu rutinin dışında kalan değişiklikleri gözlemleyerek müdahale gerektiren hususlarda acil müdahale sağlayan kişidir. Annenin harekete geçmesi için çocuğunun tepkilerini gözlemlemesi gerekmektedir. Örneğin uyku düzenin de rutinin dışına çıkan bir bebeğin huzursuzluk sebebi diş çıkarma dönemine girmiş olması olabilir.

Farklı Anne ve Fark Eden Anne

Fark Eden Anne Olmak İçin: Güçlü Bir İletişim Kurun

Anne ve çocuğu arasındaki en önemli bağ şüphesiz güçlü iletişimdir. Hamilelik döneminde başlayan sözsüz iletişim doğum sonrasında daha güçlü halde devam etmektedir. Anne ve bebek arasında gözle görülmeyen bir bağ vardır. Bebek gelişimi sözlü iletişim becerilerine ulaştığında iletişim aynı güçle daha basit bir şekilde ilerlemektedir. Anne ve çocuk arasındaki güçlü bağ fark eden anne kavramının amacını sağlaması nedeniyle büyük öneme sahiptir.

Anne ve çocuk arasındaki iletişimin güçlü olması yetişkinlik döneminde daha başarılı ve sakin bir hayat ihtimalini de arttırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre annesi ile iyi iletişim kuramayan bireyler ilerleyen süreçte birçok psikolojik sorunla karşılaşmaktadır. Bu sebeplerden ötürü fark edenlerin çocuklarıyla  ki iletişimi tüm hayat dengelerini etkilemektedir.

Farklı Anne ve Fark Eden Anne

Fark Eden Anne Olmak İçin: Özgüvenini Güçlendirin

Fark eden anne kavramında çocuğunuzun olası sorunlarla karşılaştığında güçlü olması için özgüvenini güçlendirmesi gerekmektedir.  Gerek gündelik hayatta gerekse okul hayatında çocuğunuz birçok problemle karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda kendini ifade etme yeteneğinin güçlü olması için özgüvenli bir yapıya sahip olmalıdır. Çocuğunuzun sosyal hayatta ve sınıf ortamında da kendini ön plana çıkarması için özgüven eksikliği yaşamaması gerekmektedir.