Anne ve çocuk kavramı günümüzde en çok dile getirilen kavramlar arasında yer almaktadır. Anne ve çocuk kavramları birbiriyle iç içe ve bütünsel bir yapıta sahiptir. Hamilelik haberinin ilk alındığı süreçten itibaren anne adayları çocuklarının gelişimi, beslenmesi ve sağlığı gibi konularda derin araştırma yapma ihtiyacı duymaktadır. Anne adaylarının telaşı ve mutluluğu aynı anda yaşadıkları hamilelik dönemi bedensel değişiklikleri de beraberinde getirmektedir.

Anne ve Çocuk

Anne ve çocuk kavramı doğum sonrasında daha somut bir olgu haline gelerek hareketli bir sürece girmektedir. Anne ve çocuğun bu süreçte iyi bir gelişim sağlaması için stresten uzak tutulmalıdır. Uyku ve beslenme gibi durumlarda ilk zamanlarda sorunlar yaşandığı için stres yönetimi sağlamak oldukça önemlidir. Anne ve çocuğun psikolojik açıdan da iyi bir ruh haline sahip olmasında yarar vardır.

Anne ve Çocuk

Anne ve Çocuk Sağlığı

Anne ve bebek sağlığı ilk aşamada hamilelik süreciyle başlamaktadır. Hamileliğin belirlenmesinde sonra gerekli testler yapılarak anne ve bebeğin değerlerine bakılmaktadır. Vitamin, mineral, kalsiyum ve magnezyum değerlerinde eksiklik görülmesi hainde takviye sağlanmaktadır. Anne ve çocuğun hamilelik sürecini sağlıklı şekilde atlatması için kilo kontrolünün de sağlanması gerekmektedir. Ayrıca hafif egzersizler ve ağır olmayan spor dallarıyla ilgilenmek sağlık açısından oldukça önemlidir.

Anne ve Çocuk

Anne ve Çocuk İletişimi

Anne ve çocuk arasındaki iletişim hamilelikle beraber başlamaktadır.  Bebekler hamileliğin 17. Haftasından itibaren annelerinin ve çevredeki sesleri duymaya başlamaktadır. İlerleyen süreçte işitme duyusu daha da gelişerek bebeğin bazı tepkiler vermesini sağlamaktadır. Doğum sonrasında bebekler ihtiyaçlarını dile getirmek için ağlamayarak tepki gösterirler. Anneler her ne kadar tecrübesiz olsa da içgüdüsel olarak bebeklerin ihtiyaçlarını algılayacak yapıya sahiptir.

Anne ve bebek arasındaki iletişimin etkili olmasında ten teması da oldukça etkili olmaktadır. Anne ve bebek birbirlerinin kokularına karşı duyarlı hale gelmektedir. Birbirlerine ait kokular anne ve bebeği yatıştırarak sakinleştirmektedir. Anne ve bebeğin iletişiminin güçlü olması psikolojik açıdan da her ikisini olumlu etkilemektedir.  Anne ile sağlanan güçlü iletişim ileride başarılı bir birey olması adına da büyük önem taşımaktadır.

Anne ve Çocuk

Anne ve Çocuk Beslenmesi

Anne ve bebek beslenmesi sağlık açısından oldukça büyük bir yere sahiptir. Hamilelikle başlayan beslenme sürecinde ilk haftalar da anne adaylarında bulantı ve kusma şikâyetleri yaşadığı için ağır geçmektedir. Kokulara karsı hassasiyet oluştuğu için iştahsızlık yaşanabilmektedir. Bu sebeple olabildiğince az baharatsız ve yağsız besinler tercih edilmelidir. Adet düzenleyici bileşimler içeren bitkilerin tüketimi düşük ve ölümlere neden olacağı kaçınılmalıdır.

Anne ve bebek beslenmesinde doğal sebze ve meyvelerin tüketimine özen gösterilmelidir. Katkı maddesi içermeyen besinler tercih edilmelidir. Ayrıca hazır ve paketli gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Sigara ve alkol gibi tütün ürünlerinin tüketimi anne ve bebeği sağlık açısından tehdit etmektedir.