Çocuklar ne tür kitap okumalı konusu günümüzde ebeveynlerin en çok başvurduğu sorular arasında yer almaktadır. Çocukların okuma alışkanlığını kazanması ve kitapları hobi edinmesi için seçilecek tür büyük önem teşkil etmektedir. Doğru seçimin yapılmaması çocukları kitaplardan uzaklaştıracağı gibi ömür boyu okuma alışkanlığını terk etmelerine de neden olabilir. Bu yüzden seçilecek kitabın türü oldukça büyük önem taşımaktadır.

Çocuklar Ne Tür Kitaplar Okumalı?

Çocukların kitaplarla ilk tanışması masallarla başlamaktadır. Hayal dünyalarını güçlendirmek adına yüzeysel hikâyelerle karakterlerle tanışmaktadır. Masal ve hikâyelerdeki karakterleri kendilerine rol model edinecekleri için içerik ebeveynler için önceden okunmalı ve değerlendirilmelidir. Çocuklar yaş itibariyle duygu dünyalarında zayıf ve yönlendirilmeye müsait bir yapıya sahiptir. Bu yüzden okudukları içerikler olumlu düşüncelere sevk edebileceği gibi yanlış tercihler olumsuz duyguların uyanmasına da neden olabilir.

Çocuklar Ne Tür Kitaplar Okumalı?

Empati Yeteneğini Geliştirecek Kitaplar Tercih Edin

Empati yeteneğini geliştirecek kitabın tercih edilmesi çocuğunuzun psikolojik gelişimi için büyük öneme sahiptir.  Çocuklarda ani duygu değişimleri ve kaygı gibi endişeler her yaş grubunda görülen sorunlar arasında yer almaktadır. Bu gibi sorunları en aza indirgemek ve duygusal gelişimine yarar sağlamak için empati yeteneğini geliştirecek içerikli bir kitabın tercih edilmesi gerekmektedir. Empati yeteneğinin gelişmesi çocuğunuzun daha iyi sosyal bağlar kurmasına da yardımcı olacaktır.

Empati yeteneğini geliştirecek bir kitabın tercih edilmesi çocuklarınızın bir sorunla karşılaşması durumunda daha da cesaretli davranmasını sağlayacaktır. Ayrıca empati yeteneğini gelişmiş insanların sorunlarla başa çıkma oranının da daha yüksek olduğu ispatlanmış gerçekler arasında yer almaktadır. Empati yeteneğinin gelişimi çocuğunuza sorumluluk bilinci katarak daha uysal biri haline getirecektir. Aile bireyleri arasında yer alan kişilerle ve kardeşleriyle ki iletişiminin sorunsuz ilerlemesi için de önemlidir.

Çocuklar Ne Tür Kitaplar Okumalı?

Sürükleyici Kitaplarla Hayal Dünyasını Genişletin

Sürükleyici öykülerle çocuklarınızın hayal dünyasını genişletmek oldukça tercih edilen konular arasında yer almaktadır. Günlük hayatta çocuklarınız okul ve evde rutin olarak hep aynı işlerle ilgilendiği için durgun bir ruh haline sahip olmaktadır. Sürükleyici bir kitabın okutulması çocuklarınızı bambaşka hayal dünyalarına götürerek duygusal gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca sürükleyici kitaplar çocuklarınızın sorun çözmede daha iyi bir yere gelmesini sağlamaktadır.

Sürükleyici kitaplar olay örgüsünün geçtiği zamana dair tarihsel ve kültürel bilgiler içerdiği için eğitim alanında da çocuklara yarar sağlamaktadır. Örneğin tarih türündeki sürükleyici hikayelerle hem tarih bilincini geliştirmiş olacak hem de hiç bilmediği bir kültürü tanımış olacaktır. Sürükleyici bir kitabı okumak çocuğunuza oturduğu yerden dünyayı keşfetmesi açısından bulunmaz bir fırsat sunacaktır.

Çocuklar Ne Tür Kitaplar Okumalı?

Dostluk ve Beraberlik İçerikli Kitaplarla Dayanışma Ruhunu Pekiştirin

Dostluk ve beraberlik içerikli kitaplar çocuğunuzun dayanışma ruhunu pekiştirmesi açısından büyük yarar sağlamaktadır. Çocuklarınızın sosyal hayatta daha girişken bir yapıya sahip olması için dostluk ve beraberlik konularını içeren hikayeler tercih edilmelidir. Okulda ve arkadaş çevresinde çocuğunuzun daha iyi iletişim kurması ve lider vasfına sahip olması açısından da fayda sağlayacaktır.