Çocuğu 4. Sınıfa Başlayan Velilere Tavsiyeler
Çocuğu 4. Sınıfa başlayan velilere tavsiyeler kavramı oldukça geniş bir kitleye sahiptir. Çocuğunuz bir üst sınıfa geçmenin sevincini yaşarken sorumlulukları da artı göstermektedir. Aynı zamanda bir alt sınıfa göre ders konuları ve yoğunluğu da artacaktır. Bu süreçte çocuklar sınıfta ve okulda daha da sosyalleşeceği için zaman yönetimi oldukça önemlidir. Ders çalışma, beslenme ve uyku gibi konuların planlamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
İnterneti Kaynak Olarak Kullanırken Dikkatli Olun
İnterneti kaynak olarak kullanırken dikkatli olunması gereken birçok husus vardır. Günümüzde internet en çok başvurulan kaynaklar arasında en üstte yer almaktadır. Çocuklar ders çalışmak ve ödevlerini yapmak için çoğu kez internetten yararlanmaktadır. İnternetin yararını olduğu kadar zararının da olduğunu öngörmek gerekmektedir. Çocukları internetin zararlarından ve uygunsuz sitelerden korumak için velilerin gerekli önlemleri alması gerekmektedir.
Çocuğunuzun internetin zararlarından korumak için internet kullanımı veli gözetiminde sağlanmalıdır. İnternette geçirdiği süre muhakkak veli tarafından belirlenmeli ve kısıtlanmalıdır. Bilgisayar üzerinde gerekli programlar indirilerek zararlı sitelere giriş engellenmelidir. Çocuğunuzun internet kullanımını gözlemleyemeyecek kadar yoğun olunması durumunda ebeveyn kilidi gibi uygulamalardan yararlanmalıdır. Çocuğun internette geçirdiği zamanın kontrol edilmesi oyun bağımlılığı gibi sorunların da önlenmesini sağlayacaktır. İnternet kullanımının denetlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Eğitim Süresinde Sabırlı Olun
Eğitim süresinde sabırlı olmanız hem çocuk hem de veli açısından büyük önem taşımaktadır. Çocuğun yeni bir sınıf ortamına alışması göz önünde bulundurulduğunda uyum süreci yaşaması muhtemel bir olaydır. Bu yüzden ilk etapta çocuğunuzun stres yaşaması da normal bir olgudur. Stresin geçici bir durum olduğunu varsayarsak velilerin bu süreçte sabırlı olması gerekmektedir. Bu durumun tersinin yaşanması çocuk ve veli için olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
Eğitim sürecinde sabırlı olunması çocuğun anlama ve kavrama yetisini geliştirmesi açısından oldukça önemlidir. Yetişkin bireylerin bile bir işe adaptasyon sürecinin zaman aldığını düşünülürse çocuklarda bu durumun yaşanması gayet normal bir durumdur. Bu yüzden sabırlı olunması çocuğun öğrenme sürecini olumlu etkileyecektir. Sorumluluk bilincinin gelişimi açısından da çocuğun stres altın da olmaması oldukça önemlidir.
Çocuğunuza Asla Kıyaslama Yapmayın
Çocuğunuza asla kıyaslama içerisine dâhil etmemeniz çocuğunuzun psikolojik ve ruhsal gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Başka bir çocuğun üzerinden kıyaslama yapmanız çocuğunuzun kendini yetersiz hissetmesine neden olacaktır. İyi veya kötü hangi konuda olursa olsun kıyaslama hiçbir zaman olumlu sonuç doğurmayacaktır. Çocuğunuzun duygu yönetimi yeterli olmadığı için nefret duygusunun uyanması gibi kötü durumları da neden olabilmektedir.
Çocuğunuzun Beslenmesine Özen Gösterin
Çocuğunuzun beslenmesine özen göstermeniz bedensel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Çocuğunuzun bol meyve ve sebze tüketimi sağlık problemlerinin yaşanmasını önlemektedir. Et, tavuk ve balık gibi besinler protein içerdiği için hafta da en az bir kere tüketilmelidir. İyi bir beslenme çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayacaktır.