İçindekiler

Bir insanın, bir insana verebileceği en güzel şey güvendir. İnternet ortamında da güven aramak çölde su aramaya benzer. Güvenli internet kullanmanın önemi ise oldukça fazladır. Gelin sizlerle beraber güvenli internet kullanmanın önemli 10 yoluna göz atalım.

1-) Kişisel Bilgilerin Güvenliğini Sağlamak

Güvenli internet kullanımında kişisel bilgilerin titizlikle korunması gerekir. Çoğu sitelere girdiğimiz an üyelik bilgilerimizin talep edilmesi durumuyla karşı karşıya geliriz. Bazen üyelik için gerekli olmayan bilgileri de isterler tam da bu noktada gözlerimizi dört açıp dikkatli olmamız gerekir. Geniş bir kitleye ulaşan sosyal mecralarda da önemsemeden paylaştığımız birçok veri aleyhimize yansıyabiliyor.

2-) Bağlanılacak Cihazların Güvenliğini Sağlamak

İnternete bağlantı yapacağımız modemlerin de bu noktada ne kadar önemli bir rol aldığını görebiliyoruz. Dünyada tercih edilen, güvenirliği kabul görmüş modemlerden yana olmamız gerekiyor. Bu modemlerin kullanıcılara sunduğu güvenlik duvarları, güvenlik önlemleri sağlıklı internet kullanımı için oldukça önemlidir. Şifreleri sıklıkla değiştirmeli ve cihaz kullanıldığı sürece şifreleri kayıtlı bırakmamız gerekir. Cihazı kapattığımızda hala kayıtlı olan verilerin güvenliği risk teşkil edecektir. Bu durum da güvenli internet kullanımında oldukça önemlidir.

3-) Yeterli Uzunlukta ve Tahmin Edilmesi Zor Şifreler Kullanmak

Günümüzde her şeyde şifre, parola gibi kilitleme yöntemleri kullanıyoruz ama oluşturduğumuz şifrenin güvenliğinden emin miyiz? Bu noktada doğru şifre nasıl olmalı onu öğrenelim. Doğru şifrenin küçük harf, büyük harf ve rakamlardan oluşması gerekir. Kötü niyetli üçüncü taraflar tarafından güvenli internet kullanımı bilincinde olmazsanız sorunlar yaşarsınız.

4-) Güncel Yazılım Tercih Etmek

Güvenli internet kullanmanın önemli noktalarından biri de yazılımın güncel olmasıdır. İşletim sistemleri kadar güvenlik yazılımlarının da güncelliğinin korunması gerekir. Bu tür yazılımların güncelleme fonksiyonlarını otomatik mod olarak ayarlayarak, piyasaya sürülen her güncellemeden anında yararlanmamız mümkün. Özellikle virüs yazılımlarında yeni çıkan tehditler için antivirüs firması tarafından oluşturulan güncellemenin derhal yüklenmesi, tehditten korunmamızı sağlar. Virüslerin, son derece hızlı bir şekilde yayıldıklarını göz ardı etmememiz ve güncellemeleri ihmal etmememiz gerekir.

5-) Elektronik Posta Güvenliğini Sağlamak

Teknoloji hayatımıza bu denli dahil olduğundan beri e-postayla, gerek kişisel hayat gerekse iş hayatımızda günde onlarca belki de yüzlerce posta alıp gönderiyoruz. Elektronik posta virüslerin sızabilmesi için müsait bazı yerlerden. Virüs içeren mailler büyük ölçüde antivirüs programlarıyla engellenebiliyor olsa da her zaman yeni tehditlere karşı bilinçli olmamız gerekiyor. Bilinmeyen hesaplardan gelen mailler ve spamlara dikkat etmemiz lazım. Bu tür maillerin içeriğinde virüs olabileceğinden tıklanmaması gerekir. Bu tür şüpheli mailleri açmadan silmek güvenli internet kullanımında önemlidir.

6-) İndirme Güvenliğine Özen Göstermek

Çeşitli içerikleri indirirken de virüslerle karşı karşıya gelebilme imkânımız yüksektir. Film, dizi, şarkı ve diğer dosyaları indirirken dikkatli olmak gerekiyor. Bu sebeple herkes tarafından kullanılan kaynaklardan indirme işlemlerimizi yapmak daha güvenli olacaktır. 

7-) Güvenlik Duvarı Kullanımına Dikkat Etmek

İnternetten çıkış yaptığımız her bilgisayarın güvenlik duvarının mutlaka açık tutulması gerekiyor. Bu yapı, internetten gelen verilerin filtrelerden geçirilerek bilgisayara gönderilmesi görevini üstleniyor. Bu itibarla güvenlik duvarı, güvenli internet anlamında olmazsa olmazlar arasında kayda değer bir yer tutuyor.

8 -) Finansal İşlemlerde Güvenliği Sağlamak

İnternet bankacılığı ve finansal işlemler günümüzde oldukça gelişmiş ve büyük bir kitle tarafından kullanılıyor. Bu noktada para da işe dahil olduğundan güvenlik daha da bir önem kazanıyor. İnternette banka sitelerine girerken güvenlik ibaresi bulunup bulunmamasına dikkat etmek atacağımız önemli bir adım olacaktır. Banka şifrelerini sıklıkla değiştirmek diğerlerinde de olduğu gibi güzel bir önlemdir. Ortak erişim ağlarına bağlanırken dikkatli olmamız mümkünse kullanmamamız güvenli internet için en doğrusu olacaktır.

9-) Antivirüs Programı Kullanmak

Antivirüs programı kullanmak, güvenli internet kullanımında sayılacak maddelerin başında gelir. Virüs yazılımları, bir bilgisayarı ele geçirmek, bilgisayara zarar vermek için kullanılan zararlı yazılımlar olarak tanımlanıyor. Virüsler, internet üzerinde gezilen sayfalardan, içeriği bilinmeyen bağlantılardan, kaynağı bilinmeyen e-postalardan, bilinmeyen yerlerden alınan ve güvenliğinden emin olunmayan harici diskler gibi sayısız şekilde bilgisayarlarımıza yerleşebiliyor. Antivirüs programları, bilgisayarlarımızı her türlü virüs tehdidi ve zararlı içerikten korumayı sağlıyor. Antivirüs programı seçerken, mutlaka yetkinliği ve başarısı kanıtlanmış olan, dünyaca kabul görmüş yazılımları tercih etmek önem taşıyor. Lisanslı bir yazılımı kullanmak ve zamanı geldiğinde yazılımın güncellemelerini yapmak gerekiyor.

10-) Alışveriş İçin Güvenilir Siteleri Tercih Etmek

Günümüzde her şeyde interneti kullandığımız gibi alışverişte de interneti tercih ediyoruz.  Kredi/banka kartlarını kaydediyoruz, adres bilgilerimizi giriyoruz ve bizi dolandırabilmeleri için çok imkân sağlamış oluyoruz. Bu sebepten girdiğimiz alışveriş sitesinin kullanıcı yorumları, ne kadar tercih edildiği kontrol edilmelidir.