Çocuğu Okula (1.Sınıf) Başlayan Velilere Tavsiyeler
O ilk heyecan, annenin sıkıca tutulan eli, etrafı gözleyen meraklı gözler… Okul hayatına ilk adımı atmak öğrenci kadar veliyi de heyecanlandıran bir olaydır. Bu süreçte velilere çok iş düşmektedir. Çocuğun yeni bir ortama uyum sağlaması kolay olmayacaktır. Velilerin bu hususta stres yönetimini sağlayabilmesi uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Çocuğun sosyalleşmeye ve diyalog kurmaya açık olması, kendini güvende hissetmesi, ebeveynlerinden ayrılmayı tehdit olarak görmemesi süreci olumlu etkileyecektir.
Okulla ilgili bilgiler vermek, yeni arkadaşlarının olacağından bahsetmek çocuğu rahatlatacak ve süreci hazırlayacaktır. Ayrıca çocuğun motivasyonunu arttırmak için hem eğlenip hem öğrenebileceği bir alan olduğuyla ilgili konuşmak uyum sürecini hızlandıracaktır.
Uyum süreci, annesini yanında istemesi ve kalabalık bir ortama ilk defa giriyor olması çocuklar için de hassasiyet içeren konulardır. İlk defa çocuğundan ayrı kalma fikri ebeveynleri de tedirgin etmektedir. Bu konu da velilerin sakin bir tutum sergilemesi daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Kaygı İçeren Cümlelerden Kaçının
Okul hayatıyla ilgili olabildiğinde olumlu cümleler kurup telkin etmek çocuğunuzu sakinleştirecektir. Okulun belli kuralları olduğunu bunlara uyması gerektiği konusunda konuşmak olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Çocukların yanında “Acaba alışır mı?“ veya “Başarı sıralaması yüksek olur mu? “ gibi endişe içerikli cümleler kurulmamalıdır. Okula başlangıç sürecinde çocuğunuzla kuracağınız ikili diyaloglar oldukça önemlidir. Herhangi bir korkuyu ya da endişeyi size dile getirmesi çözüm amaçlı bir davranıştır. Bu konu da veliler sakin bir ses tonuyla ve açık kısa cümlelerle çocuğunu telkin etmelidir. Olabildiğince rahat ve sakin bir tutum izlenmelidir.
Korkulacak bir durum olmadığını ebeveynleri olarak sizin de okulun ilk günü heyecanını yaşadığınızı söyleyebilirsiniz. Bu durumda çocuk kendini rahatlatır ve empati yeteneğini geliştirmiş olur. Kendi okul gününüze ait anılarınızı çocuğunuza aktarmanız alışma süresini hızlandıracaktır. Çocuğun özgüvenini ve cesaretini yükseltecektir.
Bu da iletişim kurma ve sosyalleşme konusunda büyük bir adım olacaktır. Okul saati bittikten sonra çocuğunuz eve geldiğinde gününün nasıl geçtiğini dair sorular sormanız çocuğunuzun motivasyonunu arttıracaktır. Ayrıca aranızdaki diyalog kendini ifade etmesi açısından olumlu bir eylem olacaktır. Bu şekilde öğretmeni ve arkadaşlarıyla iletişim kurması da kolaylaşacaktır.
Yeni Eşyalarla Çocuğun Motivasyonunu Arttırılması Nedir?
Okula başlama sürecinde bir diğer heyecan ise kırtasiye alışverişidir. Çocuklar için motivasyonun attırılmasında oldukça etkilidir. Defter, silgi, kalem, boya kalemi gibi materyallerin hazırlanması okula gitme isteğini arttıracaktır. Ayrıca bu eşyaların çocuğa ait olması sorumluluk bilincinin aşılanmasın da faydalı olacaktır. Bir diğer yandan renkli materyaller kullanılması çocuğun hayal gücünün gelişmesinde de çok yarar sağlayacaktır.
Eğitim araç gereçlerine birkaç tane yedek koyabilirsiniz. Örneğin silgi ve kalem gibi ürünlerden yedek olarak çantasına yerleştirebilirsiniz. Arkadaşlarında bu materyallerin eksik olması durumunda çocuğunuz arkadaşına yedek eşyalarını vererek yardımcı olabilir. Bu sayede çocuğunuz yardımlaşma kavramını öğrenmiş olur.
Beklentilerinizi Normal Seviyede Tutmak Nedir?
Çocukların adaptasyon sürecinde endişelendiren bir diğer sorun da velilerin okul konusunda mükemmeliyetçi tutumudur. Yetişkinlerin bile yeni bir işe, eve veya herhangi bir ortama uyum sağlaması zaman almaktadır. Bu bağlamda bakıldığında çocuğunuzun da uyum sorunları yaşayacağını öngörmek mümkündür. Yeni insanlara ve yeni bir ortama alışmak çocuk için de kolay bir evre değildir. Bu konu da veliler aceleci davranmamalı, okula alışma sürecinden kaynaklı endişeleri gidermeye çalışmalıdır.
Veliler çocuklarından en üst seviyede bir başarı beklemediğini dile getirmelidir. Fakat çocuğun kendine inandığı sürece en iyisini yapabileceğini dair motive edilmelidir. Ayrıca başarısız olma durumunun da gayet normal olduğunu ve bunun bir problem olmadığını dile getirmelidir. Veli okula alışma sürecinde yaşanan sorunların geçici bir durum olduğunu anlatmalıdır. Bu şekilde uyum sorunları ortadan kalkacak ve süreç daha hızlı ilerleyecektir.